Szülészet-nőgyógyászat

A nőgyógyászat

A nőgyógyászat a női szervekkel, a női egészséggel és a női betegségekkel foglalkozó orvostudományi ág. A nőgyógyászat szorosan kapcsolódik a szülészethez, amely a terhességgel, a szüléssel és a gyermekágyi időszakkal foglalkozik. A nőgyógyászat célja, hogy megelőzze, felismerje és kezelje a női szervek betegségeit, valamint segítse a nők termékenységét, fogamzásgátlását és szexuális egészségét.
   A nőgyógyászat fontos része a rendszeres szűrővizsgálat, amelynek során a nőgyógyász megvizsgálja a női szerveket, mint például a méhnyakat, a méhet, a petefészkeket, a hüvelyt és a melleket. A szűrővizsgálat célja, hogy időben felfedezze a lehetséges elváltozásokat, mint például a gyulladást, a fertőzést, a cisztát, a polipot, a myomát, az endometriózist vagy a daganatot. A szűrővizsgálat során a nőgyógyász általában mintát vesz a méhnyakról, amelyet laboratóriumban megvizsgálnak a méhnyakrák kiszűrése érdekében. A szűrővizsgálat gyakorisága függ a nő életkorától, egészségi állapotától és kockázati tényezőitől, de általában évente javasolt.

Nőgyógyászati rendelő

 A nőgyógyászat másik fontos része a nők fogamzásgátlásának és termékenységének segítése. A nőgyógyász tanácsot adhat a különböző fogamzásgátlási módszerekről, mint például a hormonális tabletták, a spirál, a hüvelygyűrű, a bőrre ragasztható tapasz, az injekció, az implantátum, a óvszer, a pesszárium, a spermicid, a természetes módszerek vagy a sterilizáció. A nőgyógyász segíthet a nőknek, akik nehezen esnek teherbe, hogy kivizsgálják az esetleges okokat, mint például a petefészek működési zavar, a petevezeték elzáródás, a méhnyálkahártya betegség, a hormonális egyensúlyhiány, a genetikai rendellenesség, a stressz, a dohányzás, az alkohol, a túlsúly vagy a kor. A nőgyógyász javasolhat a nőknek különböző termékenységi kezeléseket, mint például a gyógyszeres stimuláció, az intrauterin insemináció, az in vitro fertilizáció, a donor petesejt, a donor sperma, a béranyaság vagy az örökbefogadás.
   A nőgyógyászat harmadik fontos része a nők szexuális egészségének és jólétének támogatása. A nőgyógyász tájékoztatást adhat a nőknek a szexuális úton terjedő betegségekről, mint például a chlamydia, a gonorrhoea, a szifilisz, a trichomonas, a herpesz, a HPV, a HIV, a hepatitisz vagy a candida, valamint a megelőzésük és kezelésük módjairól. A nőgyógyász segíthet a nőknek, akik szexuális problémákkal küzdenek, mint például a fájdalmas közösülés, a szárazság, a csökkent libidó, az orgazmus hiánya, a vaginizmus, a vulvodynia vagy a szexuális bántalmazás. A nőgyógyász pszichológiai, érzelmi, társadalmi és kulturális tényezőket is figyelembe vesz, amelyek befolyásolhatják a nők szexuális életét, és szükség esetén más szakemberekhez irányítja őket.
A nőgyógyászat tehát egy olyan orvostudományi ág, amely a nők egészségének megőrzéséhez és javításához járul hozzá. A nőgyógyászat segít a nőknek, hogy megismerjék a saját testüket, felismerjék a betegségek tüneteit, megelőzzék a szövődményeket, kezeljék a problémáikat, válasszák ki a megfelelő fogamzásgátlási módszert, teherbe essenek, egészséges terhességet éljenek át, szüljenek, szoptassanak, élvezzék a szexuális életüket, és boldogan öregedjenek. A nőgyógyászat tehát nem csupán egy orvosi szakterület, hanem egy életmód is.

Az orvos egy mikroszkóphoz hasonló műszer, az ún. kolposzkóp segítségével megvizsgálja a méhszájat és környékét, a hüvelyfalakat valamint a szeméremtesten lévő elváltozásokat /szemölcs, gyulladás stb…/ A kolpszkóp (colpos=hüvely) nagy nagyításban mutatja a vizsgált hámfelszínt. Az orvos egy jódoldatot is alkalmazhat, amelynek hatására az egészséges hámsejtek barnásra, a kóros hám pedig fehérre vagy sárgásra színeződnek (Schiller-teszt).

A rákszűrés alapja a citológiai mintavétel. Ennek során a hüvelyt hüvelytükörrel (népszerű nevén kacsával) feltárjuk, majd a méhnyak felszínéről és a nyakcsatornából mintát veszünk, amit üveglemezre (mikroszkópos tárgylemezre) viszünk fel. A minta sejteket tartalmaz (cytos = sejt). Ezeknek a sejteknek az értékelését laboratóriumban végzik.

Rákszűrés

Rákszűrés

Kolposzkópia

Kolposzkópia